További tippek egynyári virágos kert készítéséhez

További tippek egynyári virágos kert készítéséhez

Múltkori bejegyzésünket folytatva, további tippeket osztunk meg az egynyári virágos kert készítéséhez.

Tervezzd meg az ágyások formáját és helyét!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy viszonylag nagy tér áll rendelkezésünkre, álmodhatunk kertünkbe nagyobb geometrikus formájú virágágyásokat is, úgy, mint a közparkok esetében. Készíthetünk például körágyást, amelyet valamilyen szalagágy vesz körbe. Ha igazán szemet gyönyörködtető ágyást szeretnénk magunknak, a körágy közepébe olyan növényt helyezzünk, amelyik magasabb a többinél és már önmagában is kellően dekoratív. Ügyelni kell arra a szabályra is, hogy a kör középpontjától kiindulva, a szélek felé haladva, egyre alacsonyabb virágokat ültessünk, illetve arra is, hogy a növények színei harmonizáljanak egymással!

Kisebb kert esetében is alkalmazhatunk geometrikus formájú ágyásokat, de a szabálytalan virágágyformák itt különösen jól mutathatnak. Ha ezt a típusú ágyást választjuk, a növényeket nyugodtan rendezhetjük foltokba, nem szükséges annyira ügyelni a színek egyezőségére, de a szabály itt is érvényes, hogy a magasabb növények kerüljenek hátra, az alacsonyabbak pedig előre.

Falak mentén is helyezhetünk el növényeket. Az ún. border ágy, mely gyakorlatilag egy szalagágy, végigfut a fal, vagy esetleg a kerítés mentén. Itt is figyeljünk arra, hogy hátra a magas, előre az alacsony virágok kerüljenek.

A szalagágyaknál a virágokat változatosan helyezhetjük el. Az ágyás közepén futhat egy sáv, amelyben ugyanazon fajtájú magas növények kerülnek, az ágyás szélére pedig a kisebb virágokat ültethetünk. Olyan is lehet, hogy az ágyáson belül foltokba ültetjük az egyforma növényeket. Ezt a változatot mozaik ágyásnak nevezik.

Kerti út egyszerűen

A kerti utak, amellett, hogy hasznosak, hiszen esős időszak után nem kell a sárban taposnunk, dekoratív kiegészítői is lehetnek a kertünknek.

A legegyszerűbb kerti út készítéséhez nincs másra szükségünk csak vastagabb lécekre, vagy raklapokra. A léceket a fellazított földre kell egymás mellé helyezni. Nem kell pontosan kimérni a távolságokat, így is esztétikus lesz a járdánk.

Ha raklapokkal dolgozunk, a raklapokat süllyesszük a felásott földbe,úgy, hogy a lécekkel borított oldalak adják majd a járdát. Ahol szükséges, a kilátszó felesleges részeket, borítsuk be földdel.

A fentieken túl természetes mindenki saját igényeinek megfelelően egyéb kiegészítőkkel is díszítheti kertjét. Ha jó munkát végzünk, meg lesz a jutalmunk és mindenki kertünk csodájára jár majd!

Ajánlott cikkek