Mi a tavaszi fáradtság és hogyan kell kezelni?

tavaszi fáradtság

A hideg téli hónapok visszavonulása után körülöttünk minden életre kel. A fák illatos virágaikkal virágoznak, a fű pedig friss zöld színével gyönyörködteti a szemet. De miért nem érezzük magunkat olyan sokan tavasszal energiával és munka lelkesedéssel? És fordítva – fáradtságot, stresszt és álmosságot tapasztalunk napközben.

Ez a szindróma túl gyakran fordul elő ebben az évszakban, és tavaszi fáradtságnak nevezik. Szinte mindenki szembesül vele, ezért tanuljunk meg egy kicsit többet a kezeléséről.

Milyen állapot a tavaszi fáradtság?

Bár ez a szindróma nagyon gyakori, úgy tűnik, hogy a legtöbb ember nem ismeri. Az orvosok szerint a tavaszi fáradtság előzetes jel, amellyel szervezetünk értesíti a fontos elemek hiányáról. A tél után jelenik meg, mert ebben az időszakban kevés vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot viszünk be. A télre jellemző, hogy nincs elegendő gyümölcs, zöldség és napfény, amelyekből létfontosságú elemeket lehet beszerezni.

A tény az, hogy a globális közlekedési hálózat fejlődésével az élelmiszerláncok távoli országokból szállítanak élelmiszereket, így minden évszakban széles választékkal látják el a fogyasztókat. Ezeknek a termékeknek azonban nem ugyanaz a tápértéke, mint azoknak, amelyeket meleg időben termesztenek az otthoni talajon. Az egyes településeken megszokott ételek a legnagyobb előnyökkel járnak a helyi lakosság egészségére nézve. Ezenkívül sok üvegházhatású élelmiszer rosszabb minőségű és összetevőkben szegény.

A másik oka a jelenléte tavaszi fáradtság a gyakori változások hőmérséklet a tavasz, amikor könnyebb ruhát akarunk viselni, és az idő még nem jött el erre. Így megfázás és bakteriális fertőzések fordulnak elő, amelyek viszont aktiválják az immunrendszert, de további vitamin- és ásványi anyag veszteséghez is vezetnek, mint például a C-, A-, cink-, vas- és B -vitaminok. , provokálhat bizonyos gyulladásos folyamatokat, amelyek a fehérjék lebomlásához és elvesztéséhez vezetnek.

Ezen és más okok miatt az orvosok úgy vélik, hogy az emberi szervezet a tavasz első hónapjában gyengébb immunrendszerrel rendelkezik, és nagyobb a fertőző betegségek kockázata. Valójában az egészségügyi szakértők szerint az ember immunitása a leggyengébb ebben az évszakban, amikor a szokásosnál sokkal gyorsabban érezzük magunkat fáradtnak, gyengének és kimerültnek.

Hogyan kerülhető el a tavaszi fáradtság?

Ahhoz, hogy könnyedén megbirkózzunk a tavaszi fáradtsággal vagy teljesen elkerüljük azt, az alábbi egészségügyi alapelvekre kell összpontosítanunk:

Szánjon időt a minőségi alvásra

Pihenj többet. Mindenkinek szüksége van alvásra, és ez teljesen normális. Ebben az időszakban a szokásosnál is fáradtabb lehet, ezért ne habozzon, töltsön több időt alvással és pihenéssel. Alkalmazzon aromaterápiát a nyugodtabb környezetért.

Ügyeljen arra, hogy éjfél előtt aludjon, amikor az agy több melatonint szabadít fel, és az alvás hasznosabb és regenerálóbb. Aludj legalább 7 órát naponta, és a tested hálás lesz.

Még ha nem is érzi javulását állapotában, továbbra is pihenjen elég sokáig. A tavaszi fáradtság állapota elhúzódhat, ami elhiteti veled, hogy bármit is teszel, semmit sem teszel annak kedvező kimeneteléhez. Minél többet alszik ebben az időszakban, annál gyorsabban enyhülnek a tünetei.

Pihenjen a természetben és csökkentse a stresszt

A jó alvás mellett meg kell találnia a pihenés legsikeresebb módját. Ez segít gyorsabban megbirkózni a fáradtsággal. Különféle relaxációs módszerek léteznek, de itt csak néhányat említünk, amelyek szinte mindenki számára elérhetők. Ide tartoznak azok a tevékenységek, amelyek nem kapcsolódnak a napi munkához:

  • készítsen arcmaszkot;
  • olvasson szórakoztató könyveket;
  • sétáljon a természetben;
  • pihenjen a pezsgőfürdőben vagy látogasson el a szaunába;
  • menjen el horgászni;
  • űzze kedvenc hobbiját.

Azok a pillanatok, amikor egyedül vagy önmagaddal, segítenek helyreállítani a pszichét. Mindenki hallotta a következő gondolatot: „Egészséges elme egészséges testben!”, Amely nagyrészt a tavaszi fáradtság jelenlétének kezelésére utal. Más szóval, a pihenés táplálja az elmét és segít javítani a depressziós hangulatot. Pontosan erre számítunk a tavaszi szezon kezdetén.

Gyakorlat

A testmozgás döntő tényező a jó fizikai állapot szempontjából. Egy rövid edzés hetente többször sokat tesz a testednek. Ez lehet kerti munka, tempós gyaloglás, félórás sífutás, teniszezés és bármi, ami stressz nélkül mozog.

Miért olyan fontos a testmozgás a tavaszi fáradtság kezelésében? A mérsékelt dózisú testmozgás javítja az anyagcserét és a vérkeringést. A szervezet több szerotonint szabadít fel, és a végeredmény az energia és az elégedettség érzése. Tehát ne halogassa, hanem menjen ki és sétáljon most!

Étkezz helyesen

A fáradtság kezelésének legjobb módja a megfelelő és teljes táplálkozás. Olyan ételeket tartalmaz, amelyek a téli hónapokban elvesztett szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket biztosítják számunkra.

A helyreállításukhoz több gyümölcsöt és zöldséget kell felvenni a menübe. Minél egészségesebb ételt választ, annál értékesebb anyagokat kap a szervezet. Ily módon nemcsak a fáradtság ellen harcolhat és feltöltheti az elemeket, hanem az egészséges táplálkozás is nagy hatással lesz a haj, a körmök és a bőr állapotára. Általában jobban fogja érezni magát.

A tavaszi fáradtság kezelése nem lehetetlen küldetés, ha egy kicsit több időt szánunk magunkra, és a mindennapi életünkben alkalmazzuk az egészséges életmód alapelveit . Biztosan sok hasznot hoznak nekünk!

Ajánlott cikkek