Az ember és a dísznövények kapcsolata

Az ember és a dísznövények kapcsolata

Dísznövények alatt azokat a különleges növényeket értjük, amelyek azt a célt szolgálják, hogy emberi környezetünket szebbé és harmonikusabbá tegyék.

A dísznövények és az emberiség kapcsolata nagy múltra tekint vissza. Valószínűleg már barlanglakó elődeink is elcsodálkoztak az őket körülvevő növényvilág esztétikumán.  A mai természetközeli népeknél is megfigyelhető ugyanis, hogy nem csak a hasznosság elvét követik, hanem tetszetős növényekkel a saját környezetüket is erőszeretettel díszítik.

Már az ókorban is voltak kertészek

Már az ókori társadalmakban megjelentek az első kertészek és kertépítőmesterek, akik gondos tervezést követően hatalmas és lenyűgöző kerteket hoztak létre. Gondoljunk például csak Szemirámisz híres függőkertjére, vagy a görögök és rómaiak kertjeire. Ráadásul már ókori emberek is szerették volna minél tovább élvezni a kertek által nyújtott látványt, így nem kellett sok idő ahhoz, hogy felismerjék a növényápolás fontosságát.

A középkorban a dísznövények egyaránt megtalálhatók voltak a díszes királyi palotákban és az egyszerű emberek szerény hajlékaiban is.

Amerika felfedése sokat változtatott a világon

Amerika felfedezése után szinte robbanásszerűen kitárult a világ. Az újonnan felfedezett földrészekről számtalan szokatlan termény, köztük dísznövények is, kerültek át Európába.

Ez fellendítette a kontinens kertészeti kultúráját.  Az újkori uralkodók igyekeztek palotáik kertjeit a legkülönlegesebb és leglátványosabb növényekkel diszíttetni. Nem kis vagyont szántak arra sem, hogy e kerteket a legkiválóbb kertépítő mesterekkel terveztessék meg.

Az uralkodói kertek mintájára a főúri kastélyok és a nemesi kúriák mellett is szépen gondozott kertek díszelegtek.

A 19. században kezdtek gyors ütemben terjedni az ún. gyűjteményes kertek. Ahogy a nevük is sugallja, egyfajta növénygyűjtemények voltak, amelyek leginkább oktató és ismeretterjesztő céllal jöttek létre. Ezen voltak a mai botanikus kertek elődei.

Ajánlott cikkek