A szivattyúk története

A szivattyúk története

A szivattyú egy olyan hasznos eszköz, ami már az ókorban is jelentősen megkönnyítette az emberek életét. A szerkezetet az a vágy hívta életre, hogy a vizet oda lehessen szállítani, ahol arra valóban szükség van.

Így működött az első szivattyú

A modern szivattyú prototípusa azonban mai szemmel kissé kezdetlegesnek tűnhet, mivel gyakorlatilag állati vagy szél meghajtású mechanikus vízátemelőről volt szó. A folyadékot egyes helyeken lapátok, máshol pedig spirálos orsó alakú hengerek segítségével húzták fel a víznyerőtől magasabban fekvő területekre.

A szivattyú külső borítást kapott, ami megakadályozta, hogy a víz a szállítás közben visszahulljon. Az első szivattyúkat általában öntözés megkönnyítésére és felgyorsítására fejlesztették ki.

A 21. századig a szivattyúk számos változáson mentek keresztül, ennek köszönhetően ma már rengeteg típus közül válogathatunk. Ha szivattyút szeretnénk vásárolni, fontos megfogalmaznunk magunkban az igényeket, Mire és hol kívánjuk használni, mekkora mennyiségű folyadékot mozgatnánk meg vele és milyen minőségi elvárásaink vannak a termékkel kapcsolatban? Ha ezeket tisztázzuk, ki tudjuk választani a megfelelő szivattyú berendezést.

Ajánlott cikkek