A kamera dublőröktől a modern fényképezőkig

A kamera dublőröktől a modern fényképezőkig

A legtöbb ember zsebében vagy táskájában ott lapul egy okostelefon, amivel pár másodperc alatt kitűnő képeket és videókat készíthet különösebb megerőltetés nélkül. Ez mára már teljesen megszokott és általános, sőt már tíz éve is az volt.

Minden a 2000-es évek elején vált valósággá

A technológia fejlődésének köszönhetően, a kétezres évek elejétől kezdve van lehetőségünk a mobilunkkal fotózni, alapvetően fényképeket készíteni pedig már több mint száz éve tudunk. Viszont nem sokan tudják, hogy milyen hosszú út vezetett a legelső fényképezőgéptől és képalkotási módszerektől napjaink okostelefonjainak szuper kamerájáig.

Kezdetben az emberek, ha szerettek volna magukról egy képet, akkor nem a fényképezőgéphez nyúltak, hanem művészeket hívtak, akik portrét készítettek róluk, családtagjaikról vagy az egész családról. Ez egy nagyon hosszadalmas és fárasztó procedúra volt, ugyanis az alanyoknak hosszú órákon át egy helyben kellett állni.

Sokan dublőröket is béreltek, akik pózoltak helyettük, így nekik csak az élvezetek jutottak, míg a művész és a modell dolgozott. Persze ez csak a gazdagok kiváltsága volt. Nem sok középosztálybeli család engedhette meg magának, hogy évente művészeket és modelleket fogadjon.

A camera obscura már haladásnak számított

Az ezres évek elején már voltak, akik felvetették egy ’modern’ fényképezőgép ötletét, ám ez kezdetben nem lett túl elterjedt, ez volt a camera obscura. Az évek alatt folyamatosan fejlesztették a módszert és egyre jobb képeket tudtak készíteni vele, ám még ez sem volt az igazi.

Az 1600-as évek végén jött az igazi áttörés egy francia feltalálónak, Louis Daguerre-nek köszönhetően. Ő dolgozta ki, a gyakorlatban is használható fényképezőgépet, ami egy fényérzékeny lapra ’égette rá’ a képet. A módszer széles körű elterjedéséhez közel 150 évre volt szükség.

A digitalizált fényképekig az ő elvén alapuló fényképezőképek működtek, persze folyamatosan fejlesztve és egyszerűsítve, sőt ő róla kapta a dagerrotípia folyamat is az elnevezést.

Ajánlott cikkek