A melegben való futás egészséges?

futás

A futás az egyik legkönnyebb és leghatékonyabb fizikai tevékenység, amelyet szinte bárki, bárhol gyakorolhat. Jótékonyan befolyásolja az egész test állapotát, lehetővé teszi a test oxigénellátását, működésének javítását és a felesleges kalóriák elégetését.

De mit tegyünk, ha futni akarunk, és a kinti hőmérséklet magas? A melegben való futás egészséges?

A forró nyári napokon sportolás szinte veszélyesnek tűnik. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie. Forró időben a futás egészséges, ha több feltételnek is megfelelünk.

Maradjon hidratált

Nagyon fontos, hogy ne szárítsuk meg a testet, mivel annak tragikus vége lehet – hőguta, ájulás vagy akár halál is. Próbáljon edzés előtt jól hidratált maradni, majd igyon kb. 100-150 ml folyadékot a futás minden 20 percében, rendszeresen, kis kortyokban. A legjobb izotóniás italt vagy ásványvizet választani – a forrásvíz kiöblítheti az ásványi anyagokat a testéből.

Ha úgy dönt, hogy forró időben fut, ellenőrizze, hogy ruhája nem nehezíti-e meg azt az Ön számára. Válasszon egy világos, szellős ruhát, lehetőleg természetes anyagokból. A melegben történő futás fokozott folyadékveszteséggel jár, ezért a ruházatnak légáteresztőnek kell lennie. Ne felejtsen el egy könnyű, tágas fejfedőt sem, amely csökkenti a napszúrás kockázatát – a legjobb egy sapkával, amelyen egy napellenző található.

Ne felejtse el a fényvédőt

Bármely szabadtéri tevékenység meleg időben a leégés veszélyét hordozhatja, és a kocogás sem különbözik ettől. Válasszon krémet magas UV szűrővel, szükségszerűen vízállót. Körülbelül 20 perccel azelőtt, hogy elhagyná a házat, alkalmazza az egész testén – beleértve a ruháit is, ha hosszú edzéseket tervez. Ha több mint 2 órán át fut, vigye magával a krémet, hogy újra megkenje a napnak kitett területeket. Ne feledje, hogy az olyan helyek, mint az orr, a száj, a fül, a fej és a vállak égnek meg a leggyorsabban.

Ha úgy érzi, hogy teste kezd túlhevülni, álljon be egy árnyokos helyre. Ez lehet egy fa, de akár egy dísznövény is, mely eléggé magasra nőtt.

Fussunk reggel vagy este

Ha lehetséges, hagyja fel az edzést a legforróbb melegben. Inkább menjen kocogni reggel – a nap még mindig alacsony, a páratartalomnak is alacsonyabbnak kell lennie – vagy menjen kocogni este, amikor a nap lemegy. Ha ez nem lehetséges, kerülje a nagyon napos helyeket, edzen a fák között, az erdőben, a folyó mellett stb.

Az edzéshez vihet egy extra üveg vizet, hogy futás közben öntse a testére, különösen olyan helyeken, mint a fej, a nyak vagy a térd alatti hajlatok. Ha ezeket az alapvető szabályokat betartja, ez a hobbi tökéletes felüdülést jelenthet.

Ajánlott cikkek