Mit kell figyelembe venni a faház építés során?

nyeregtetős faház

Ha elhatároztuk, hogy szükségünk van egy faházra, amit akár a kertben, vagy a telken szeretnénk felépíteni, akkor nincs más dolgunk, csak meg kell terveznünk, hogy hova és milyet szeretnénk.

Szerencsések vagyunk, mert a faházak széles skálájából válogathatunk, nem nekünk kell az egészet deszkánként megépíteni, a faház építés ezzel jelentősen felgyorsul.

Természetesen, mint mindenhez, ehhez is egy jó alapra lesz szükségünk. Ha ez megvan, akkor csak ki kell választani a számunkra megfelelőt. A faházak széles skálájából válogathatunk. Gyakorlatilag igényünknek megfelelően állíthatjuk össze álmaink faházát.

Stílus

Faházunk stílusa nagymértékben függ attól a funkciótól, amit majd betölt nálunk. Díszíthetjük kívül és belül is, hogy kifejezhessük nemcsak egyéniségünket, de a kertünk stílusát is.

Ha egy szerszámoskamráról beszélünk, alakíthatjuk úgy is kívül, mintha egy kunyhó lenne. Felfuttathatjuk borostyánnal, rózsával, más egyéb kerti növénykével. Persze csakis olyannal, ami nem tesz kárt benne.

A faház építés után lehetőleg kerüljük a trombitavirágot és a lila akácot is. Akkor járunk el helyesen, ha nem közvetlenül a falra, hanem az elé tett apácarácsra futtatjuk. Így a növények indája nem a faház falába, hanem ebbe fog kapaszkodni.

Ha nem akarjuk növényekkel körbe ültetni, akkor a régi udvarházak stílusában is díszíthetjük, régi szerszámokat, kerekeket, ló és más állatápolási eszközöket akaszthatunk rá. Ezeket a dolgokat beszerezhetjük szinte bármelyik ócskapiacon, vagy ha vidéken járunk, a falusi gazdák is biztos szívesen eladnak nekünk egy-két használaton kívüli hordót, igát, lópatkót, egyebeket.

Ha van egy kis művészi vénánk, akkor bájos vidéki jeleneteket, virágokat, tájképet is festhetünk faházunk oldalára tehetségünk szerint.

Szín, felületkezelés

Csak rajtunk múlik, hogy házacskánkat milyen színűre festjük. A felületkezelés nagyon fontos, hisz ez nemcsak az időjárás viszontagságaitól, napsugárzástól, esőtől, fagytól védi meg, hanem a penészedéstől, korhadástól is.

Lakkozhatjuk, olajozhatjuk is, azonban a legjobb, ha vékonyan lazúrozzuk. Ez egy viaszos filmréteggel védi a fát, ugyanakkor lehetővé teszi a belső nedvesség párolgását is. Egy biztos, nem szabad ezeket a feladatokat megspórolni, hiszen a faház építés egy összetett folyamat.

Az indexkép forrása a www.fahazepito.hu oldal.

Ajánlott cikkek