Mióta létezik a vízszerelő szakma?

új csap beszerelése

A vízvezeték rendszer kiépítése nem a modern kor találmánya, a víz eljuttatása a lakossághoz már az ókorban is igényként merült fel. Az ókori Egyiptomban már rézvezetékeket is használtak.

Athén vízellátását 18 darab vezeték biztosította, de több kis-ázsiai városban is megoldott volt a vízellátás. Egyes helyeken alagutat kellett építeni a csöveknek ahhoz, hogy a forrás vizét agyagcsöveken át a városokba juttassák.

Rómában ólomból készült csöveket használtak, azokon keresztül jutott el az éltető folyadék a házakhoz. Amint pedig megjelentek a vízvezetékek, máris kialakult a vízszerelő szakma is.

Persze ekkor még nem az internet és a Google segítségével lehetett vízvezeték szerelőt találni, mint manapság. Napjainkban ugyanis elegendő, ha beírjuk a keresőben, hogy mire van szükségünk, és máris kiadja nagyon sok vízszerelő elérhetőségét.

A vízellátás hazánkban

Magyarországon kicsit többet kellett várni a vezetékes vízre. A 15. században Mátyás királyunk uralkodásához köthető az a vízvezeték, melyet három kút táplált. Ezek közül Budapesten a Béla király kútja, illetve Városkút néven ismert források ma is léteznek.

Régebben nem volt minden településen kiépített víz és csatornarendszer. Ma is vannak olyan falvak, ahol a házakba nincs bevezetve a víz. Ott általában ásott, vagy fúrt kutakat használtak, melynek minősége a talajszennyezések miatt nem biztos, hogy fogyasztásra alkalmas.

Ma már egyre kevesebb az ásványi anyagban gazdag, kristálytiszta forrásvíz is. Sajnos a közkutak, az úgy nevezett „kék kutak” fenntartását is szinte mindenütt beszüntették.

A vízszerelők feladatai

A vízszerelők feladata gyakorlatilag azóta sem változott. Elsősorban meg kell oldani a központi vízellátás kiépítését, majd a víz eljuttatását a fogyasztókhoz, végül a használt folyadék elvezetését, tisztítását, esetleg visszaforgatását. Ha mindez megvan, akkor már csak mindezek működtetése, fejlesztése, karbantartása, javítása van hátra.

Már az első hallásra is bonyolult feladatnak tűnik. Nem véletlen, hogy a vízszerelést évekig oktatják az iskolában, ehhez nem elég egy gyorstalpaló elvégzése. Fontos és pontos mérnöki munkára, mérésekre, számításokra van szükség egy vízvezeték rendszer megtervezéséhez, kialakításához, megépítéséhez. Nem szabad tévedni, ugyanis, ha a tervezésnél, vagy a kivitelezésnél valami rosszul sül el, abból hatalmas kár keletkezhet.

Magyarország szakemberekkel való ellátottsága jónak mondható. Ez még akkor is igaz, ha az európai uniós csatlakozás után nagyon sok szaki kiment külföldre. Könnyen található vízszerelő Budapest egész területén, az agglomerációban és a nagyobb városokban. Vidéken egyes régiókban hiány lehet szakemberekből, amit az újra indult építőipari boom csak súlyosbított. Tervezett munkálatoknál érdemes előre gondolkodni, akár fél-egy évvel is.

Ajánlott cikkek