Mi az a Spinning edzés és milyen előnyei vannak?

A spinning edzés a legnépszerűbb csoportos edzés álló kerékpárokon. Nemcsak azért, mert páratlan abban, ahogyan a sportolók erőnléti céljait valósítja meg, hanem azért is, mert az alkalmazott mozdulatok könnyen és megfizethetően kivitelezhetők. 

Az edzőtől érkező motiváció, valamint a remek zene magától megmozgatja a növendékek lábát, méghozzá olyan észrevétlenül, sok pozitív érzelemmel, hogy mindenki számára elérjék az álomformát!

Hogyan működik a spinning edzés?

A spinning edzés teljesen természetes, valódi keréken végzett mozgások alapjaira épül. Három kézhelyzet és öt testmozgás létezik – ülő lovaglás, függőleges lovaglás, ülő mászás, függőleges mászás és ugrások. Ezen mozdulatok mindegyike utánozza a szabadtéri kerékpározás technikáját, amely magában foglalja a biztonságot, a biomechanikai hatékonyságot, a mozgások kineziológiáját és anatómiáját.

A spinning edzés biztonsága és összetevői

A spinning edzés középpontjában a biztonság áll. Annak megállapításához, hogy egy mozgás biztonságos-e a spinning órákon, kérdezze meg magától a következőket: hatékony és biztonságos-e a mozgás; a mozgásnak van-e fiziológiai funkciója, vagy egyszerűen koreográfia céljából történik; végrehajtható-e a mozgás valódi keréken; a kockázat meghaladja-e az előnyöket.

A mentális edzés és a vizualizáció a spinning edzés egyik fő összetevője. Az elme-test kapcsolat különösen fokozza az edzés hatását, ha egy bizonyos mozgás vizualizációs módszerét alkalmazzuk. 

A vizualizáció képeket, légzést, konkrét pontokat használ, amelyekre a gyakornok összpontosíthat, így teljesebb megértést célozva annak, hogy a gondolat hogyan befolyásolja egy adott mozdulat végrehajtásának minőségét. Ez a megközelítés lehetővé teszi az edzőknek, hogy fokozzák az edzés hatását és gyorsabban érjék el céljaikat.

A mély, rekeszizom légzés egy módja annak, hogy fokozza az edzés hatását. A vizualizáció hatékony eszköz az ilyen típusú légzés támogatására. A mély légzés, az orron keresztül történő belégzés és a szájon keresztül történő kilégzés mély, hasi légzést igényel, ami viszont aktiválja a tüdő működését. 

A mellkasi légzés viszont kevésbé hatékony, és magasabb pulzusszámot igényel. Ne feledje – a test követi az elmét! 

Ha irányítjuk az elmét, az viszont nem engedi, hogy a lélegzet felületessé és hatástalanná váljon.

A spinning oktató által végzett képzés célja a tanulók motiválása

Fő feladata az elme és a test megfelelő kapcsolatának irányítása a kitűzött célok gyorsabb elérése érdekében. Az egyik legjobb módszer az, amikor az edző leszáll a kerékpárról és korrigálja a gyakornokokat a testtartás, a terhelés vagy a teljesítmény intenzitásának beállításával.

A pedálok pörgésének sebessége az elsődleges módja annak, ahogyan a tanulókat irányítják a spinning órán. Az optimális forgási sebesség biztosítja a kerékpár biztonságát és hatékonyságát. 

Ez a sebesség előre meghatározott és a konkrét edzési célokhoz szabott. Az optimális sebesség beállításának egyik módja az edzők számára a ritmus ellenőrzése. Ne feledje, hogy a pedálozás ellenállását és ütemét a sportoló egyéni edzési céljaihoz lehet és kell is szabni! 

A 40 perces spinning edzést úgy tervezték, hogy az edzők rendszeresen megismételjék. Minden edzésnek meghatározott célja van, és nagyon körültekintően és jól meg kell szervezni az időtartamot és a terhelés mértékét tekintve.

Ajánlott cikkek