Hogyan lehet megszabadulni a hányingertől?

hanyinger

Akár hányinger, akár hányás a betegség megnyilvánulása felnőtteknél vagy gyermekeknél, rendkívül kimerítőek és kellemetlenek.

A bekövetkező gyors kiszáradás miatt azonnali intézkedéseket kell tenni otthon, és ha a hányás 12 óránál tovább tart, hívjon orvost.

Az émelygés ez a szörnyű érzés, amit a gyomrodban érzel, és úgy érzed, hogy most hányni fogsz.

Ennek oka lehet vírus, emésztési állapot, másnaposság, terhesség vagy akár kellemetlen szagok.

Sokszor nem világos, hogy mi okoz hányingert.

Bármi legyen is az ok – amikor megjelenik, meg kell tennie a szükséges intézkedéseket annak megszüntetésére.

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a kellemetlenségtől?

Üljön le, és kerülje a gyomor feszültségét

Ha édesanyád valaha azt mondta, hogy evés után ne feküdj le, igaza volt.

Egyenletes fekvés esetén a gyomornedv megnövekedhet, és fokozhatja a hányinger és az általános kellemetlen érzés érzését, különösen, ha savas refluxban vagy GERD -ben szenved.

Ha hányingere van, próbálja meg a felsőtestével ellazulni és a lehető legkevesebbet mozogni.

Nyisson ablakot, vagy üljön le a ventilátor elé

Oka van annak, hogy gyakran látja, hogy emberek lógnak az autó ablakán. A friss levegő sok embernél enyhíti a hányinger tüneteit , bár nem világos, miért.

Ezzel megszabadulhat az undorító szagoktól, vagy csak segíthet az émelygésen kívül másra összpontosítani.

Vigyen fel hideg borogatást

A háton elhelyezett nyugtató, hűvös borogatás segíthet a hányinger enyhítésében. Hányinger esetén a testhőmérséklet emelkedhet.

Nyugtató lehet, ha néhány percig hűvös borogatást alkalmaz a nyak hátsó részén. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet is , ami ha magas, hányingert okozhat.

Meditáljon, vagy vegyen mély levegőt

A meditáció, az elme összpontosításának és megnyugtatásának gyakorlata segíthet a hányinger enyhítésében.

Ez egyfajta relaxációs technika, amely különösen hasznos lehet a stressz és a szorongás okozta hányinger esetén.

A mély légzés egy meditációs technika. De saját maga is megteheti a stressz okozta hányinger elnyomására.

Lélegezzen be lassan az orrán keresztül, tartsa vissza a lélegzetét három másodpercig, és lassan lélegezzen ki. Ismételje meg többször, amíg a hányinger megszűnik.

Maradjon hidratált

Ha hányinger miatt nem tud enni vagy inni, kiszáradás léphet fel. Az émelygés a kiszáradás tünete is , de a túl sok ivás súlyosbíthatja a hányingert, emiatt kellemetlenül tele lehet a gyomor.

Amikor csodálatosnak érzi magát, igyon folyadékot egész nap. Vehet teát vagy gyümölcslevet.

Fogyasszon gyömbért

A gyömbér  valószínűleg a legnépszerűbb gyógyszer a hányinger ellen. Egy 2012 -es áttekintés szerint a gyömbér antimémikus tulajdonságokkal rendelkezik, bár további kutatásokra még szükség van.

Az émelygés enyhítésére egyél egy kis darab friss vagy kandírozott gyömbért. Ihat gyömbér teát is, amelyet élelmiszer- és természetes élelmiszerboltokban talál. Illetve be is lélegezhető a gyömbér illóolaj formájában is, akár közvetlenül a palackból vagy aroma diffúzor használatával.

A menta csökkenti az émelygést

Egy 2013 -as tanulmány megállapította, hogy a borsmentaolaj biztonságos és hatékony módja a kemoterápiás hányinger elleni küzdelemnek. Vegyen mentakapszulát vagy igyon menta teát, hogy megtapasztalja ezeket az előnyöket.

Egy 2011 -es tanulmány szerint a borsmenta illóolaj vagy friss mentalevél belégzése  is enyhítheti az érzéstelenítést követő hányingert.

Ha más tünetek kísérik a hányingert, azok súlyosak lehetnek. Például a hányinger mellkasi fájdalommal a szívroham klasszikus jele . A hányinger súlyos fejfájással vagy súlyos szédüléssel neurológiai problémára utalhat.

Beszéljen orvosával, ha a hányinger epizódok több mint egy hónapig tartanak, vagy hányingere van és megmagyarázhatatlan súlycsökkenése van.

Ez a cikk nem szolgál orvosi tanácsként, csupán a tájékoztatást szolgálja. Panasz esetén forduljon orvoshoz!

Ajánlott cikkek