10 szórakoztató módja a házi kedvencek edzésének!

Fontos, hogy rendszeres testmozgást tartson fenn háziállata számára, hogy fitt és egészséges maradjon. Akár fiatal, akár idős a kutyája, a lehető legaktívabbnak kell maradnia. Kutyája fajtája, kora és energiaszintje határozza meg, hogy milyen intenzív legyen a testmozgás, és fontos, hogy a túlzásba vitel miatt ne szenvedjen sérüléseket vagy kimerültséget.

A kutyasétáltatás lehet a legáltalánosabb módja annak, hogy a tevékenységet beépítsük a mindennapokba, de számos módja van annak, hogy a mozgást még szórakoztatóbbá tegyük.

Íme 10 szórakoztató módja annak, hogyan sportolhat kedvencével.

1. Játsszon apportírozós és kergetőzős játékokat

Akár elég nagy udvarral rendelkezik, akár egy szép, nyitott, kutyabarát park felé veszi az irányt, kutyája imádni fog veled apportírozós és kergetőzős játékokat játszani. Ez egy kiváló módja annak, hogy a kutyusod rengeteg mozgást kapjon, különösen a nagyobb tereken. Dobjon egy labdát vagy frizbit olyan messzire, amilyen messzire csak tud, és figyelje, ahogy a kutyája alaposan élvezi a visszaszerzést!

2. Hozzon létre egy akadálypályát

Az akadálypályák szórakoztató módon teszik még szórakoztatóbbá a kutyák számára a mozgást, és edzésre is használhatók. Számos lehetőség van az akadályok létrehozására, például karikákon átugrani, tárgyak, például zsámolyok között fonódni, valamint oszlopok fölött átugrani és alattuk átbújni.

3. Játsszon kötélhúzást

A kötélhúzás kiváló módja annak, hogy kötődj a kutyádhoz, miközben remek edzésben részesíted. Izmaikat és állkapcsukat használva a kutyák imádnak játszani egy játék vagy kötél megtartásával. Ha nehezen engedik el a játékot vagy a kötelet, legyen kéznél néhány jutalomfalat, hogy megtanítsuk őket arra, hogy parancsra elengedjék.

4. Kirándulj egyet

Ha szeretsz szép hosszú sétákat tenni, fontold meg, hogy elviszed a kutyádat kirándulni. Mindaddig, amíg mindkettőjük fittségi szintjének megfelelő nehézségi szinthez tartják magukat, és visznek magukkal vízforrást, a túrázás szórakoztató módja annak, hogy együtt mozogjanak a természetben.

5. Használjon jutalomfalat-osztogató játékokat

Végső soron az elménk edzése ugyanolyan fontos, mint a testünké, és ugyanez igaz a kutyákra is. A jutalomfalatokat osztogató játékok használata remek módja annak, hogy stimuláljuk kutyánk elméjét és testét, és esetleg egy ideig le is foglaljuk őket. Ha arra ösztönzi kutyáját, hogy játékosan dolgozzon az ételéért, az szintén kiváló módja annak, hogy lelassítsa az evést. Lehet, hogy néhány alkalomba beletelik, amíg a kutyus megszokja az ötletet, és segít, ha a legkönnyebb hozzáférési szinttel kezdi a jutalomfalathoz vagy az ételhez való hozzáférést, de elég hamar le kell kötődnie és élveznie kell.

6. Látogasson el egy kutyaparkba

Mindaddig, amíg a kutyád jól szocializálódott más kutyákkal, addig egy kutyapark látogatása szuper móka lehet számára. A jó szocializációs készség fenntartása kedvence és más kutyák között szintén fontos. Ha bármilyen kihívást tapasztal a kutyája más állatokkal való interakciójával kapcsolatban, a legjobb lehet, ha konzultál egy állatviselkedés-szakértővel.

7. Játsszon bújócskát

Lehet, hogy a kutyák nem értik a bújócska fogalmát önmagukban, de ha beépítesz néhány jutalomfalatot, hamar rá fognak jönni a dologra! Az elrejtett jutalomfalatokat (vagy akár saját magadat) kereső kutya kiképzése remek módja a fizikai és mentális stimuláció beépítésének, különösen esős napokon. A kutyák természetüknél fogva szeretnek vadászni és nyomkeresni, ezért a kincskereső játékra való kiképzésük nagyon szórakoztató.

8. Jelentkezzen be egy agility órára

Az agility vagy kondicionáló órák szórakoztató, kihívásokkal teli módot jelentenek az ember és az állat számára a kötődésre, miközben stimulálják az elméjüket és javítják az edzettséget is. A kutyák és a gazdik új parancsokat tanulhatnak, miközben a kölyök különféle gyakorlatokon fut keresztül, amelyek javítják az izmok, ízületek és szalagok egészségét és az agilitást.

9. Menjen el úszni

Amennyiben a kutyád rajong a vízért, az úszásra vitel csodálatos módja a nap eltöltésének és az energia elégetésének – ez egyúttal remek lehetőség a testmozgásra is, miközben hűvös marad egy forró napon.

Ha először vezeti be kutyáját a vízbe, érdemes beruházni egy mentőmellénybe a nyugalom és a magabiztosság érdekében. Ha bizonytalannak tűnik, sok dicsérettel és jutalomfalatokkal bátorítsuk bátorságra. Legyen azonban türelmes velük, mert különben fel fogják venni a nyomást, ami egy kicsit problémássá teheti az úszásra való átállást, ha idegesek.

10. Koncentráljon az edzésre

A tréning során a mozgás automatikusan a folyamat része, és a kutya új parancsok és trükkök megtanítása nagyon szórakoztató lehet. Ha te és a kutyád még újak vagytok a kiképzésben, kezdd néhány alapparanccsal, például az üléssel és a maradással. Ha már mindketten elsajátítottátok, számos szórakoztató trükköt próbálhattok ki együtt, például a megfordulást, a felülést és a könyörgést, a pacsizást stb.

A gyakorlás mindig szórakoztató lehet

Mindaddig, amíg biztonságos és a kutya egészségi állapotának és fittségi szintjének megfelelő, a testmozgás mindig szórakoztató, ösztönző és nagyszerű kötődési élményt jelenthet mind ön, mind kedvence számára.

Ha változatosnak tartja, az is segíthet abban, hogy kutyája rendszeresen mozogjon, és Ön is sok örömet szerezzen neki, ami még szorosabbá teszi a kapcsolatukat.

Ha tetszett ez az írás akkor érdemes meglátogatnod ezt a kutyás webshopot is, ahol rengeteg kutyás táplálékkiegészítő közül vásárolhatsz kis kedvencednek.

Ajánlott cikkek